Ediția de octombrie a revistei Forbes Life cuprinde un mic jurnal de bord în care Raluca Michailov consemnează cele mai prețioase momente din călătoria sa în Cornwall.
Am descoperit Hatchards într-una dintre desele noastre excursii…
…la Fortnum & Mason, locul unde aș putea petrece ore analizând cutiile de ceaiuri, biscuiți, cafea și ciocolată caldă. La doi pași se află Hatchards, care, din exterior, arată ca o micuță librărie cochetă. Este, de fapt, cea mai veche librărie din Marea Britanie, datând, se pare, din 1797 (Fortnum & Mason funcționează din 1707, deci este o bucățică de Londra indicată pentru cei cărora le plac frânturile de veche Anglie), iar acum, deși se află în proprietatea mega-lanțului Waterstones, și-a păstrat și numele, și personalitatea. Greșeala mea a fost să intru crezând că voi petrece câteva minute într-o librărie mititică. O oră mai târziu, nu apucasem să văd mai nimic din cele două sau trei etaje, pline de comori, de la biografii de negăsit în altă parte până la o selecție extraordinară pentru copii sau obscuri (cel puțin pentru publicul din România) autori britanici pe care eu, una, îi ador. Mergeți neapărat pentru o oră-două de bucurie în compania londonezilor iubitori de cărți (sau trei-patru ore dacă apucați să vă așezați într-un fotoliu alături de cartea aleasă).
Boscastle Farm Shop
Cornwall este presărat cu așa-numitele farm shops, mici construcții care aparțin de fermele locale și în care poți lua masa, un ceai de la ora 5, poți cumpăra produse pentru acasă sau suvenire locale. Boscastle Farm Shop arată exact așa, o mică clădire din lemn, deloc impresionantă. Dar totul se schimbă când ajungi în grădina unde se servește masa și unde poți savura, pe lângă o supă de broccoli asezonată cu celebra Cornish Blue, și priveliștea extraordinară a Oceanului Atlantic străjuit de celebrele stânci din Cornwall. După ce îți recapeți suflul, poți comanda ceva de mâncare. Toate preparatele din meniu beneficiază de ingrediente locale (pește, vită, crab, homar, cartofi etc.), iar meniul zilei e o adevărată dovadă de inventivitate a bucătarului-șef. Locul a luat numeroase premii, a fost vizitat și de regele Charles III, iar deserturile făcute în casă, de la scones, Chelsea buns sau ruladele cu ciocolată până la banoffee pie, prăjitura cu morcovi sau tartele cu fructe, sunt ceva de vis.
Boxtree Productions
Multe seri sunt petrecute în Cornwall la piese de teatru în aer liber, majoritatea pentru copii, dar interpretate de actori extraordinari – e un adevărat privilegiu să asiști la un asemenea spectacol. Anul acesta am văzut a doua producție a companiei de teatru Boxtree Productions – în urmă cu doi ani a fost Cei trei mușchetari, iar anul acesta, pur și simplu, am uitat de tot și toate preț de două ore la Vântul prin sălcii, un minunat clasic englezesc readus la viață cu mare respect, dar și cu câteva actualizări foarte amuzante de cei cinci actori din distribuția spectacolului. Recomand cu căldură aceste spectacole de teatru itinerant, la care toată lumea interacționează relaxat, englezii își aduc scaune, coșuri de picnic și șampanie, copiii intră imediat în acțiune, iar adulții se bucură de replicile care îi vizează.
Domeniul a avut ca proprietari, de-a lungul istoriei, familiile nobile din Cornwall, însă istoria grădinilor începe în 1838, când Charles și Sarah Fox, membrii unei familii bogate de quaker-i, au cumpărat moșia și au început plantarea grădinii – în epoca victoriană, familia a achiziționat numeroase soiuri exotice de plante care ajungeau pentru prima dată în Anglia, s-au plantat sute de pini și stejari, iar domeniul a devenit grădina excepțională care este și astăzi. Puneți deoparte cel puțin două ore pentru o vizită la Trenah și neapărat terminați cu o delicioasă înghețată locală pe mica plajă a domeniului, un loc superb, elegant, numai bun pentru visare. Dar și pentru amintiri – pe 1 iunie 1944, 7.500 de soldați din Divizia 29 de Infanterie a SUA s-au îmbarcat pe plaja din Trebah într-o călătorie anevoioasă și foarte furtunoasă de cinci zile către Isle of Wight și apoi Omaha Beach, unde a avut loc marea debarcare în Normandia.
Circul Giffords
Dacă vă aflați în Cotswolds vara, neapărat faceți tot posibilul să procurați bilete la o reprezentație a Circului Giffords. De regulă, nu merg la circ din cauză că nu doresc să văd animale chinuite și pentru că nu îmi plac clovnii. În spectacolele Giffords însă nu sunt nici animale sălbatice, nici clovni, așa că m-am gândit că o să încerc să rezist două ore la un spectacol care sincer nu prea mă atrăgea, dar eram și curioasă să văd de ce acest circ are un statut legendar în Anglia. Am capitulat din momentul în care am ajuns la locul unde artiștii își așezaseră tabăra și am experimentat un coup de foudre: totul, de la cort până la camioanele de transport și rulotele artiștilor, este de o frumusețe nemaivăzută, autentică, vintage; este clar că proprietarii au investit mult în design, astfel încât ești imediat teleportat cu o sută de ani în urmă, când în spectacole încă era originalitate (minus, așa cum am spus, momentele cu animale). Nu știu când au trecut două ore, deoarece eram prea ocupată să râd, să ascult muzica live excelentă, să casc gura la trucurile magicianului spaniol, la numerele de acrobație ale celor doi frați italieni și să îmi țin răsuflarea la piramidele umane. Sunt două numere cu animale, un ponei și trei căței, foarte relaxate și deloc obositoare pentru simpaticii circari cu patru picioare. Turneul din acest an se numește Avalon și, da, are de toate: cavaleri, regele Arthur, Lady of the Lake și multe surprize.