Turcia a fost invitată să devină partener al grupului BRICS – al puterilor emergente de pe piețele în curs de dezvoltare – fără a primi însă statutul de membru cu drepturi depline, așa cum spera. „Au oferit Turciei statutul de țară parteneră,” a declarat miercuri la TVNet Omer Bolat, ministrul comerțului. „Este o perioadă de tranziție în procesul organizațional al BRICS.”

Turcia, membră NATO, a solicitat să adere la BRICS la începutul acestui an pentru a-și consolida influența globală și pentru a crea noi legături dincolo de aliații săi tradiționali din Occident, în contextul în care președintele Recep Tayyip Erdogan caută să protejeze interesele țării sale într-o schimbare geopolitică ce a amplificat influența națiunilor în curs de dezvoltare.
„Blocul, care se concentrează pe consolidarea cooperării politice și internaționale, a devenit un centru de rezistență împotriva dorinței Occidentului de a domina lumea într-un mod hegemonic,” a spus Bolat, citat de Bloomberg. Bolat l-a însoțit pe Erdogan la un summit BRICS la Kazan găzduit luna trecută de președintele rus Vladimir Putin.

BRICS — acronim pentru Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud — a adăugat noi țări membre la începutul acestui an: Iran, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egipt. Niciunul dintre noii membri nu a trebuit să treacă printr-o tranziție către statutul de membru cu drepturi depline.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.