Markus Villig, fondatorul și CEO-ul Bolt, a anunțat că platforma globală de mobilitate partajată a atins un venit anual de 2 miliarde de euro.
În cadrul 20VC, podcast-ul de tehnologie găzduit de antreprenorul Harry Stebbings, Markus a vorbit despre evoluția rapidă a Bolt, din momentul în care a fondat compania în 2013, în Estonia – pe când era adolescent – doar cu un împrumut de 5.000 EUR de la părinții săi. La început, afacerea a fost susținută doar de împrumutul inițial și o echipă mică, Markus reușind apoi să extindă Bolt în afara Estoniei, potrivit unui comunicat al companiei.
În prezent, Bolt operează pe cinci verticale la nivel internațional, printre care se numără serviciile de transport la cerere, închirierea de trotinete și biciclete electrice, livrarea de alimente și produse alimentare și car-sharing. Compania este prezentă în peste 50 de țări și este lider de piață în peste 20 dintre acestea.
De asemenea, Markus a contestat opinia conform căreia piața de specialiști IT din Europa este mai slabă decât cea din Silicon Valley, subliniind talentul disponibil în Europa ca fiind un factor-cheie al succesului Bolt de-a lungul anilor.
„Nu sunt de acord că nu se poate face marketing sau IT de clasă mondială în Europa”, a spus Villig. „Din experiența noastră, ceea ce a funcționat semnificativ mai bine [decât angajarea unor talente din SUA] a fost să luăm specialiști din Europa, care sunt foarte talentați și muncitori, dar care nu au avut niciodată ocazia să concureze pe scena mondială. Aceștia sunt oamenii care au construit cu adevărat compania și au crescut odată cu ea – este o mentalitate complet diferită față de angajarea specialiștilor din Silicon Valley, care se pot muta pe un alt proiect doi ani mai târziu.”
Cu toate acestea, el a îndemnat la prudență atunci când a vorbit despre momentul în care tehnologia vehiculelor autonome va ajunge pe piață. Companiile care lucrează în acest domeniu sunt „la ani distanță de a avea un serviciu viabil din punct de vedere comercial, mai ieftin decât un șofer uman și unul care îndeplinește cerințele de reglementare”.