Liderii grupului G-20, care se întâlnesc săptămâna aceasta în Brazilia, vor să își arate unitatea în acțiunea privind clima și regulile de comerț global – două domenii amenințate de președintele-ales al SUA, Donald Trump.
Liderii celor mai mari economii ale lumii vor reafirma un „angajament puternic față de multilateralism, mai ales în lumina progreselor realizate prin Acordul de la Paris” și vor declara că vor „rămâne uniți în urmărirea obiectivelor acordului”, conform unui proiect de declarație la care a avut acces Bloomberg News. Acesta solicită, de asemenea, ca Organizația Mondială a Comerțului să rămână „nucleul” comerțului global.
O secțiune privind geopolitica — cea mai controversată de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022 — se află printre ultimele subiecte de discutat la summit și încă necesită consens, potrivit Bloomberg.
Victoria lui Trump în alegerile din SUA va schimba geopolitica globală, liderii așteptându-se la tarife mai ridicate, la scepticism față de acțiunile împotriva schimbărilor climatice și la o reorientare a priorităților de politică externă a SUA. Președintele Joe Biden reprezintă pentru ultima oară SUA la summitul G-20 de la Rio, care începe luni, înainte de a preda puterea lui Trump în ianuarie.
G-20 rămâne principalul forum global unde SUA și aliații săi discută diferențele asupra celor mai presante probleme globale alături de China, Rusia și alte economii emergente. Țara gazdă, Brazilia, a încercat să evite ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei și conflictul din Orientul Mijlociu să umbrească summitul, având în vedere prezența Moscovei și diferențele majore dintre participanți privind soluționarea lor. Oficialii europeni au încercat să găsească un compromis în concordanță cu cerințele Ucrainei pentru o pace justă, explorând un limbaj similar cu cel din Carta ONU, menționată în ambele planuri pentru încheierea războiului.
G-20 se confruntă deja cu o oarecare rezistență din partea Rusiei, Chinei și Arabiei Saudite pentru includerea unui obiectiv global de „stocare a energiei în sectorul energetic de 1500 GW până în 2030”, care ar contribui la atingerea obiectivului de a tripla capacitatea de energie regenerabilă.
În ce privește sistemul comercial global, acesta a fost deja afectat în ultimii ani, după implementarea de către Biden a unui program de subvenții ecologice considerate discriminatorii de Uniunea Europeană. Multe națiuni au căutat să restricționeze exportul de bunuri ce pot fi folosite în scopuri militare și să își protejeze aprovizionarea cu bunuri esențiale.
Unele dintre tensiunile existente pe acest subiect au ieșit la suprafață în timpul negocierilor pentru declarația G-20, China încercând să evite includerea unor referințe puternice la practicile ce distorsionează piața în proiectul de declarație, în timp ce SUA au insistat pe necesitatea descurajării protecționismului.
La summit-ul G-20 care începe astăzi, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al țării, a decis să nu participe pe motiv că un zbor de peste 14 ore de la Riyadh la Rio ar putea agrava o afecțiune cronică a canalului auditiv, de care suferă MBS, potrivit Bloomberg. Absența președintelui rus Vladimir Putin și faptul că mandatul lui Joe Biden se încheie peste două luni ar putea fi, de asemenea, factori în decizia prințului Mohammed de a nu participa la summit.
MBS are legături strânse cu Donald Trump și a fost printre primii lideri mondiali care l-au sunat pe președintele ales al SUA pentru a-l felicita imediat după victoria acestuia. Prințul saudit este, de asemenea, apropiat de Putin.
Rusia și Arabia Saudită, printre cei mai mari cinci producători de petrol din lume, continuă să colaboreze pentru a gestiona oferta de pe piață prin intermediul coaliției OPEC+ pe care o conduc împreună.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.