ROCA Industry, holding românesc specializat în producția de materiale de construcții, a raportat pentru primele nouă luni din 2024 o cifră de afaceri cumulată de 517 milioane de lei, cu 9% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2023.

În primele 9 luni ale anului, companiile producătoare de materiale de construcții ale holdingului au înregistrat o valoare cumulată a EBITDA de 59,5 milioane de lei, o creștere cu 48% față de perioada similară, anunță compania listată pe piața principală a BVB.

Rezultatele obținute vin într-un context economic cu provocări multiple, în care indicele lucrărilor de construcții rezidențiale a înregistrat o scădere cu peste 23% în primele 8 luni din 2024, comparativ cu  aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor INS.

În primele nouă luni din 2024, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 3,3% față de 2023, reflectând o ușoară revenire după scăderea abruptă de 23,5% din 2023 (9M) comparativ cu 2022, dar nivelul actual rămâne semnificativ sub cel din urmă cu doi ani, evidențiind un efect de bază pronunțat și o recuperare incompletă a sectorului. 

„Într-un context de piață care rămâne complicat, ROCA Industry câștigă cotă de piață și profitabilitate, ceea ce validează succesul modelului nostru de holding bazat pe creștere sustenabilă și eficientizare continuă. Am elaborat o strategie clară împreună cu echipele de management, axată din punct de vedere operațional pe investiții pentru viitor, transformare digitală și accent pe cercetare-dezvoltare, direcții cheie pentru a dezvolta campioni regionali”, a declarat Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.  

Evolor (deținut integral), jucător din industria producției de vopsele și lacuri, a atins o cifră de afaceri de 84,6 milioane de lei, în creștere cu aproape 6% față de aceeași perioadă a anului 2023. Compania finalizează operaționalizarea secției de tencuieli decorative în noua fabrică de pe platforma Oltchim, care va crește cu 15% capacitatea de producție. 

În ce privește producția de uși pentru construcții rezidențiale, Eco Euro Doors (deținere 100%) și Workshop Doors (deținere 100% din octombrie 2024), cele două companii au generat împreună o cifră de afaceri de 79,5 milioane de lei, în ușoară scădere față de 9L 2023, și o EBITDA de 18 milioane de lei, cu 37% peste nivelul anului trecut.

Dial (deținere 100%), unul dintre cei mai mari producători de produse din fir metalic, înregistrează o creștere de 34% a cifrei de afaceri, ajungând la 55,1 milioane de lei. 

Producătorul de cabluri electrice Electroplast (deținere 99.9998%) a raportat o cifră de afaceri de 124,7 milioane de lei, cu 5,3% peste nivelul perioadei similare a anului 2023. Valoarea EBITDA este în creștere cu 46%, ajungând la nivelul de 8,2 milioane de lei. Compania, aflată în proces de consolidare, derulează un proiect de investiții de peste 9 milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii și își extinderea prezența în proiecte de infrastructură feroviară de amploare. 

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.