Cifra de afaceri a producătorului de medicamente Antibiotice din Iași, în primele 9 luni ale anului 2024, s-a ridicat la 506 milioane de lei, în creștere cu 9% comparativ cu perioada similară a anului 2023.

Profitul net generat de Antibiotice a atins nivelul de 87,9 milioane lei, în creștere cu 15% comparativ cu perioada similară din anul 2023, când a înregistrat valoarea de 76,7 milioane lei, anunță compania listată la Bursă.

Pe piața internă, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri netă în valoare de 303,79 milioane lei, cu 5% peste nivelul realizat în aceeași perioadă a anului anterior. În schimb, compania a obținut o creștere de 16% a afacerilor pe piețele internaționale, cu afaceri de 202,26 milioane lei.

Substanțele active antifungice produse de Antibiotice Iași sunt vândute în peste 55 țări la nivel mondial. În perioada analizată, s-a înregistrat progres în principalele proiecte de dezvoltare din zonele Europa, America de Nord și America Latină.

Veniturile din vânzarea de produse finite au fost în valoare de 130,4 milioane lei, în creștere cu 20% raportat la perioada similară a anului trecut (108,3 milioane lei).

“Antibiotice Iași este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața internațională pe acest segment, deși aceste piețe sunt dificil de accesat prin prisma condițiilor stricte privind calitatea medicamentelor, optimizarea supply chain-ului, competitivitatea prețului în licitații și implementarea standardelor internaționale privind sustenabilitatea”, arată compania în cel mai recent raport.

În Orientul Mijlociu s-a înregistrat o creștere de 50% a vânzărilor, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2023, ca urmare a pătrunderii pe piața Emiratelor Arabe Unite și creșterii vânzărilor în Arabia Saudită și Irak atât pe portofoliul de medicamente antiinfecțioase, cât și pe cel destinat afecțiunilor cardiovasculare.

O altă piață nouă pe care a intrat Antibiotice este Australia, unde s-au realizat primele vânzări în luna septembrie. 

În celelalte regiuni, tradiționale pentru companie, precum America de Nord (SUA și Canada), Asia (Vietnam) și Moldova, vânzările s-au înscris pe un trend de creștere  între 8-20% și se mențin astfel în top 5 teritorii strategice ale companiei.

În primele 9 luni ale anului 2024 portofoliul companiei a fost completat cu 19 produse noi. Acestea se adresează patologiilor infecțioase, cardiovasculare, musculo-scheletice, ale tractului digestiv și sistemului nervos central, în conformitate cu direcțiile de dezvoltare strategică ale companiei.

În perioada menționată, compania a făcut investiții totale de 78,5 milioane lei, cu peste 50% mai mult decât în perioada similară a anului 2023.

Dintre acestea se numără procedurile pentru încheierea contractelor de proiectare și execuție pentru cele două fluxuri de fabricație (injectabile și topice), investiții în noua bază logistică, începută în anul 2023 și al cărei termen de finalizare este sfârșitul anului 2024, precum și în transformare digitală a companiei.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.