Alin Vlad, director de e-commerce la Otter Distribution, vorbește despre importanța marketingului digital și a Inteligenței Artificiale în comerțul electronic și în activitatea oamenilor de marketing.

Forbes: Care este rolul dumneavoastră în poziția deținută în cadrul Otter Distribution?

Alin Vlad: Sunt la Otter de cinci ani, din 2019, și de atunci conduc zona de e-commerce din cadrul companiei, pe tot grupul.

Noi avem mai multe branduri în portofoliu, mă refer la brandul principal Otter, dar avem și Tezyo, Grixx și Aldo. Practic, conduc strategia de e-commerce pentru toate cele pe patru branduri.

Forbes: În ce măsură a crescut marketingul digital, în ultimii cinci ani, în activitatea de marketing a companiei Otter Distribution?

Am avut foarte multe lucruri de învățat în acea perioadă, cu plusuri și minusuri. Atunci, ne-am dat seama că trebuie să avem, cumva, o strategie diferită pentru că, în online, comportamentul clientului este diferit de cel din retail-ul offline.

Astfel, ne-am adaptat atât din punct de vedere comercial, cât și din punct de vedere client service ș.a.m.d. Am pus accent pe această zonă de diferențiere a strategiei de retail pe online versus offline. Avem puncte comune, multe servicii comune, dar din punct de vedere comercial este destul de diferit.

În momentul de față, businessul e-commerce a ajuns la aproape 40% din totalul businessului, deci o creștere destul de mare.

Noi creștem de la sezon la sezon, iar zona de e-commerce crește cu cel puțin 15% o dată la șase luni. Această creștere se va menține în continuare.

Forbes: Cum se prefigurează anul 2024 pentru Otter Distribution?

Alin Vlad:  Acest an a fost mai plin de provocări decât anii precedenți. Să zicem că, în 2020, a fost o creștere artificială cauzată de pandemie. După aceea a existat o stagnare.

Anul trecut, am crescut destul de frumos, dar în acest an simțim o stagnare pentru că strategia noastră internă s-a schimbat puțin. Ne-am focusat mult mai mult pe profitabilitate decât pe growth, în sensul creșterii cifrei de afacere pe online. Astfel, din perspectiva profitabilității, avem o creștere însemnată.

Din perspectiva cifrei de afaceri pe online, avem o stagnare, să zicem, cam același cifre în 2024 că cele de anul trecut.

CARTE DE VIZITĂ

Alin Vlad, e-commerce director la Otter Distribution, este pasionat de e-commerce și marketing digital, având o experiență solidă acumulată la companii de securitate digitală și privacy online precum Bitdefender, Heimdal Security și CyberGhost.

Cunoștințele tehnice și abilitățile sale de comunicare ajută echipele să navigheze în ritmul rapid al tendințelor din ecommerce și să obțină rezultate concrete. În plus, Alin Vlad își dedică timpul să sprijine startup-urile ca mentor, împărtășind din cunoștințele sale în marketingul digital, comerțul electronic și strategia de creștere.

Forbes: Care considerați că sunt cele mai mari provocări și oportunități ale integrării Inteligenței Artificiale în strategiile de marketing și e-commerce ale companiei dumneavoastră?

Alin Vlad: Este interesant că, tot timpul, apar hot topic-uri pe zona de e-commerce. În urmă cu câțiva ani era, probabil, zona de crypto, pe care am considerat-o tot timpul ca o bulă.

Acum, a apărut AI, dar de data asta n-o mai consider o bulă. Cred că aceasta va rămâne definitiv în viața noastră. Consider că orice om de marketing ar trebui să-i dedice zilnic măcar 30 de minute că să învețe, să facă prompturi cu ChatGPT, măcar atât! Așa, o să învețe multe lucruri.

Ce-a adus în plus AI? Productivitatea! Acest lucru îl simt direct în activitatea mea. Dacă înainte petreceam, să zicem, câteva zile pentru un raport pe care trebuia să-l fac, acum, pentru că știu cum să fac prompturile și ce date să-i ofer Inteligenței Artificiale, îmi scot același raport în câteva minute.

Deci, am câștigat timp, foarte mult timp, un timp pe care pot să-l folosesc mult mai productiv pe zonele de strategie, inovație, idei și creativitate.

Totuși, există o provocare: să nu lăsăm totul pe zona de decizie! Noi, ca lideri pe zona de marketing, să nu-i oferim Inteligenței Artificiale posibilitatea ca să ia deciziile, într-un fel sau altul. Poți să fii informat, poți să iei decizii informat de AI și să te ajute, dar să nu devină un conducător. Adică, să nu ia deciziile pentru tine și tu să nu-ți asumi nicio responsabilitate și să nu-ți aloci perioada de gândire pentru a lua o decizie.

Inteligența Artificială nu inventează ceva nou, ci se bazează pe date și pe un conținut deja existent, creat de oameni. Atunci, AI parcurge toate datele respective și conținutul oferit de oameni, care există deja în companie sau online.

Aceasta n-are cum să vină cu inovații și n-are cum să vină cu chestii noi. N-ai cum să te bazezi doar pe AI. Inovația rămâne tot la noi, oamenii. Cu siguranță! Ideile noi vin din capacitatea de a conecta ideile existente și doar oamenii pot să facă asta

Forbes: Oamenii se sperie că, deși sunt ajutați de Inteligența Artificială, vor rămâne fără slujbe până la urmă. Există acest risc?

Alin Vlad: Nu cred asta! Cred că oamenii trebuie să pivoteze și să învețe skill-uri noi. Cred că oamenii vor învăța să se adapteze așa cum au învățat de fiecare dată când a existat, de exemplu, revoluția industrială, și când oamenii au trebuit să evolueze și să învețe lucruri noi. Așa se va întâmpla și acum. Este un moment important și eu îl văd drept un moment foarte important în istoria omenirii.

Parcurge integral interviul pe pagina de YouTube a revistei Forbes România