Directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase, anunță că în prezent exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe teritoriul României, ţara fiind considerată roşie din punct de vedere al restricţiilor.

Dana Tănase subliniază că o parte dintre procesatorii români care au expediat produse crud-uscate şi carne tocată către Marea Britanie, unde este cea mai mare comunitate de români, au înregistrat pagube economice însemnate din cauza blocării exporturilor.

„Mai sunt foarte puţine focare, într-adevăr, dar problema este că unele se sting şi altele apar, iar pesta porcină africană în momentul de faţă ne aduce mari prejudicii, întrucât noi suntem blocaţi la export. Au existat numeroase transporturi de carne tocată, de carne preparată, respectiv mici congelaţi, salamuri crud-uscate, produse din carne tratate la 70 de grade care au fost blocate de autorităţile veterinare din Marea Britanie. O parte dintre procesatorii care au expediat şi-au pierdut marfa, pentru că între timp a expirat şi înregistrează pagube economice însemnate. Noi, ca asociaţie, am făcut demersuri şi la premierul României, şi la Comisia Europeană şi la Ambasada României de la Londra pentru ca Marea Britanie să aplice aceleaşi reguli pe care le aplică şi Europa, însă deocamdată răspunsul este negativ. Ca atare, produsele din carne, dacă nu sunt tratate la 80 de grade nu pot să facă obiectul exportului în Marea Britanie. Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat”, a completat  directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

Deşi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a intervenit atât la nivelul serviciilor veterinare din Marea Britanie cât şi prin reprezentanţa României la Bruxelles, răspunsul primit deocamdată este unul negativ.

„Şi noi, ca asociaţie, ne-am adresat direct Comisiei Europene şi răspunsul pe care l-am primit a fost că se va negocia în continuare, însă pentru moment Marea Britanie nu acceptă, pentru că România este ţară toată roşie din cauza pestei. Mai sunt şi alte ţări care au focare de pestă porcină africană, însă acolo este vorba de zonare. Când vorbim de zonare înseamnă că nu exporţi dintr-o zonă în care există focarul de pestă porcină africană, dar poţi din alta, la noi, din păcate, este sub interdicţie toată ţara”, a spus Dana Tănase.

Reprezentanţii ANSVSA au anunţat recent că pesta porcină africană înregistrează un regres semnificativ din punct de vedere al numărului de focare, fiind deja iniţiate discuţii cu Comisia Europeană pentru a scoate în partea roz a restricţiilor judeţele unde timp de un an de zile nu au fost înregistrate focare.

În opinia Danei Tănase, o astfel de decizie de a trece anumite judeţe din zona roşie în zona roz ar fi foarte bună pentru că unităţile de procesare a cărnii din aceste judeţe ar putea exporta.

Conform ANSVSA, pe teritoriul României sunt active 25 de focare de pestă porcină africană, în timp ce în anii precedenţi s-au consemnat peste 1.000 de focare active. Pesta porcină africană a apărut în România în anul 2017. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Aceasta nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă are un impact la nivel social şi economic.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.